Negler med misfarging, flekker og sprekker. Problemer og hva som forårsaker dem!

Selv om vi gjør vårt beste for å holde neglene pene og velstelte i hverdagen kan selv normale, friske negler begynne å se slitne og dårlige ut. Som regel er det ufarlig, men så fort man sliter med misfarging og tynne, sprø negler kan det være mer enn et salongbesøk som skal til. I denne artikkelen går vi gjennom de mest vanlige negleproblemene, og hva som kan være årsaken.


Gule negler

Årsak: Det kan være en rekke faktorer som spiller inn for at neglene misfarges og blir gule. De kan variere fra enkle ting som bruk av neglelakk uten base coat eller røyking, til mer alvorlige problemer i lymfesystemet eller mykose (neglesopp).

Behandling: Det er viktig å søke medisinsk hjelp aller først for å fastslå omfanget av problemet. Om du finner ut at gulningen kommer av dårlige forberedelser før du legger neglelakk, kan du gå til innkjøp av en base coat som beskytter neglene mot flekker og misfarging. Dersom det viser seg at problemet er medisinsk, vil legen veilede deg videre på dette.


Tørre, sprukne eller sprø negler

Årsak: Tørre, sprukne eller sprø negler er vanligvis en indikator på dårlig kosthold, siden mangler på næringsstoffer ikke bare hindrer neglen i å vokse normalt, men kan forårsake svakhet i neglen. Det kan også være knyttet til utmattelse og andre lidelser, som problemer med metabolisme, anemi eller endokrine lidelser. Enkelte medisiner kan også forårsake traumer på neglene.

Løsning: Det er viktig å spise godt og næringsrikt, og minimere kontakt med sterke kjemikalier. Vitamin A, B, C, D og E er de aller viktigste vitaminene for sunne negler, så det er viktig at kostholdet dekker hele spekteret. Sørg for å få i deg nok mineraler som kalsium, jod, jern og magnesium og tilfør gjerne ekstra næring til neglene med et negleprodukt og neglebåndsolje. Hold de naturlige neglene korte for å minimere støtskader og traumer på neglen.


Hvite flekker på neglene

Årsak: Hvite flekker på neglene er forårsaket av små luftbobler som fanges mellom neglecellene. Dette kan være arvelig, men andre ganger kan andre faktorer spille inn, slik som slag mot neglen, dårlig ernæring eller skader fra en dårlig manikyr. Disse flekkene kan også knyttes til menstruasjon.

Løsning: Det er viktig å være forsiktig med neglene og opprettholde et godt kosthold som fremmer sunn neglevekst for å unngå hvite flekker. Gulrøtter, grønne grønnsaker, egg og fisk er typisk matvarer som inneholder mye næring for neglene. Prøv å velge negleprodukter som ikke inneholder giftige ingredienser.


Horisontale eller vertikale sprekker i neglen

Årsak: Sprekker i neglen er plagsomme, og kan linkes til en rekke faktorer – inkludert kosthold, dermatologiske lidelser eller sykdom. Lengre tid i kontakt med vann, vaskemidler eller løsemidler kan forårsake en alvorlig dehydrering av neglen, noe som kan gjøre at de sprekker opp.

Løsning: Hvis det er snakk om diettmangel, kan sprekker bety mangel på mineralet svovel. Det er lett tilgjengelig i proteinrik mat som kjøtt, fjærfe, egg og melk. Hvis du er veganer kan du enkelt få i deg nok svovel ved å spise hvitløk, løk, kål, agurk, rosenkål, neper, nøtter, grønnkål, salat og bringebær. Det finnes også egne produkter å få kjøpt på markedet for å jevne ut og behandle sprukne negler.

Flakete negler

Årsak: De vanligste årsakene til myke negler som flaker seg er langvarig eksponering for visse stoffer uten bruk av hansker, slik som vaskemidler eller løsemidler. Det kan også her være ernæringsmessige mangler. Det kan også forårsakes av å ta visse medisiner eller av en usunn livsstil med mangel på søvn, trening og dårlig kosthold.

Løsning: Neglene dine trenger kanskje bare en hjelpende hånd, slik som Repair & Heal Conditioner. Når det gjelder kosthold, er det viktig å sørge for å få i seg nok silsium, et mineral som sammenlignes med sement for cellene. Det hjelper neglene å vokse raskere, og bli mer motstandsdyktige. Silsium finnes i grønnsaker, svisker, fullkornsmüsli og hvitløk. Ta godt vare på neglene når de har vært lenge i kontakt med vann, og bruk hansker når du er i kontakt med kjemikalier.


Svart linje på neglen

Årsak: En svart eller rødbrun som har dannet seg vertikalt under neglen din kalles en splintblødning. Det kan være ufarlig eller et tegn på en mer alvorlig helsetilstand. Denne tilstanden kalles en splintblødning fordi den kan se ut som en tresplint under neglen din. Tilstanden er forårsaket av skadet små blodårer under neglen din. Den endrer ikke utseendet når du trykker på neglen, det kan være på ett eller flere steder under neglen. Psoriasis kan gi slike striper. Derimot er det en rekke alvorlige helsetilstander som kan gi slike striper på neglene f.eks. : Infeksjoner, lupus, kreft, hjerteproblemer, lungesykdom m.m.

Løsning: Oppsøk lege og få avklart årsak.


Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com