Vedlikehold av negleutstyr og instrumenter

Ikke bare er verktøyene og utstyret innen neglepleie nødvendig for å kunne gjøre en god jobb, men de er ofte en investering for deg som skal starte salong. Da er det viktig at investeringen er verdt det, og at du får mest mulig nytte ut av det du har kjøpt. I tillegg er dette gode rutiner å legge til seg for å holde alt rent og bakteriefritt for eventuelle kunder, også for deg selv. I denne artikkelen skal vi ta for oss noen ting som er viktig å huske på når det kommer til vedlikehold av ditt negleutstyr.

En ting det ofte oppstår forvirring rundt, er forskjellen på rengjøring, desinfisering og sterilisering.

Rengjøring er å fjerne alt rusk og støv, samt vaske med såpe og vann.

Desinfisering dreper mange, men ikke alle bakterier og sopp på overflaten.

Sterilisering er den sterkeste formen for rengjøring, og dreper alle tilstedeværende mikroorganismer, inkludert sporer. Denne typen renhold er ikke nødvendig på daglig basis, men er svært viktig hvis verktøy og instrumenter er i kontakt med blod eller kroppsvæsker.

Metallredskaper

Enkelte velger å legge neglebåndsskyvere, klippere, tenger og kniver i bad med desinfiserende væske, og tar dem ut kun i det de skal brukes. Det som er viktig å huske på er at selv rustfritt stål vil ruste hvis det blir overeksponert for væske over lang tid. En løsning på dette kan være å ha nok instrumenter til å betjene en dag med kunder, slik at du på slutten av dagen kjapt og effektivt kan rengjøre alle instrumentene. De fleste produsenter anbefaler å vaske verktøy med såpe og vann, og deretter legge dem inn i desinfiserende væske i ca 10 minutter. Tørk av instrumentene, og legg dem tilbake til oppbevaring. Rent verktøy bør oppbevares i en foret skuff eller tildekket beholder. Vi anbefaler å ikke bruke lufttette beholdere eller poser, da disse kan gi grobunn for bakteriene.

Elektriske filer / negledriller

Negledrillen må også holdes ren – noe som ikke er noen enkel oppgave med tanke på hvor mye støv den eksponeres for hver dag! Som en god start kan du bruke det lille beskyttelseshetten til håndstykket som følger med på de fleste driller, som forhindrer at støv tetter seg i enden på stykket. En god støvsuger er også godt å ha, enten som en håndstøtte eller innebygget i manikyrbordet. De mest kostbare modellene har også innebygget støvsuger i selve drillen. Husk å tørke av drillen etter hvert neglesett.

Det kan også være lurt å gå forsiktig over håndstykkets ende med en neglebørste etter bruk, for å sørge for at alt av finkornet støv er fjernet. Bits må også rengjøres ordentlig for å forhindre at de blir ødelagt eller ruster. Vask med såpe og vann, bruk en tannbørste eller neglebørste til å fjerne rusk, og (avhengig av hva biten er laget av) desinfiser eller steriliser dem på lik linje med andre metallredskaper. Disse skal heller ikke ligge lenger enn nødvendig, så husk å følge instruksjonene på desinfeksjonsmiddelet du bruker.

Neglelamper

Neglelampen brukes hyppig gjennom dagen, og er et sentralt kontaktpunkt i salongen. Det er derfor ekstra viktig at man tar godt vare på den. Ikke alle lamper er laget av samme materialer, så du burde finne ut om lampen din tåler rengjøringsmiddelet du bruker. Aceton eller acetonbaserte produkter kan smelte enkelte komponenter i lampen din under rengjøring. Med klut og isopropylalkohol vil du fjerne de fleste stoffer. Lamper bør renses etter hver kunde, akkurat som bordplaten og andre overflater.

Hvis du bruker en UV-lampe med lysrør er det viktig å holde oversikt på om du trenger å skifte ut pærer. Disse kan også regelmessig rengjøres med isopropylalkohol for å forhindre opphopning av produkt eller støv som blokkerer UV-lyset. Denne typen lamper trenger i gjennomsnitt pæreskift ca 2-3 ganger i året, avhengig av bruk.

LED-pærer er det ikke meningen man skal fjerne eller bytte ut, så hold et lite øye med eventuelle punkter som kunden utilsiktet kan ha berørt og etterlatt produkt på. Ta en kjapp sjekk mens du tørker av lampen etter bruk. Både UV- og LED-lamper vil generelt måtte skiftes ut innimellom, så det er viktig å ha i bakhodet om effekten ikke er like god lenger. Profesjonelle bør bytte UV/LED-lampe ca 2-3 ganger i året for å opprettholde god herding av produktene.

Autoklaver

Har du gått til innkjøp av en autoklav er dette en vesentlig investering, som det er viktig at du har løpende vedlikehold på for å beholde god effekt. Instrumenter og gjenstander som du plasserer i en autoklav skal alltid være fri for støv og rusk, så vask dem først med en myk børste og såpe og vann. Selve autoklaven må også holdes ren. Det betyr å daglig tørke alle overflater og pakninger med et mildt rengjøringsmiddel og en myk klut.

Prøv å unngå å overbelaste autoklaven ved å fylle den så mye som mulig ved hvert bruk. På denne måten sørger du for at den vil oppnå topp ytelse hver gang du bruker den, og at komponentene ikke kjøres i stykker. Enkelte velger også å jevnlig utføre sporetester på sin autoklav for å sørge for at steriliseringen har tilfredsstillende effekt.

Hvis autoklaven brukes sammen med destillert vann, bruk nettopp destillert vann fremfor vann fra springen. Dette kan etterlate seg rester eller andre forurensninger. Autoklaven bør rengjøres grundig og inspiseres årlig av en profesjonell, som vil teste og kalibrere den om nødvendig. Pakninger og filtre må kanskje skiftes på grunn av slitasje. Pass på å lese instruksjonene på akkurat din autoklav, slik at du vet hva som trengs for å få den til å vare så lenge som mulig!

Buffere og neglefiler

Verktøy av metall og harde materialer er rimelig rett frem, men hva med de andre tingene som neglefiler og buffere? Disse må fortsatt desinfiseres hvis det ikke er engangsbruk. Mange negleteknikere sender neglefilene de har brukt med kunden, eller kaster dem etter bruk. Om du allikevel skulle ønske å rengjøre dine vaskbare filer for eksempel for hjemmebruk, er det samme prosess som gjelder: fjern alt av støv, vask med såpe og vann og desinfiser. Om du ikke kan senke den i desinfeksjonsmiddel, spray den direkte på overflaten i stedet.

Avslutningsvis kan vi si at rengjøring og vedlikehold av dine produkter er helt essensielt, uavhengig om du driver salong eller har negler som hobby. Dette gjør at du alltid har et hygienisk utgangspunkt når du skal legge negler, og at utstyret ditt holder lenger – så sett av tiden det tar for å ta vare på tingene dine! Skulle du fremdeles være usikker på hvordan du skal vedlikeholde produktene du kjøper hos oss, er det bare å kontakte oss – vi er her for å hjelpe deg.

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com