Hårfjerning med voks – en nybegynnerguide

Det nærmer seg sommer og med det følger høysesong for voks og voksprodukter i nettbutikken hos oss. Voksing er en veldig populær hårfjerningsmetode både i salong og hjemme – og dette er ikke uten grunn! Det er en effektiv og rimelig måte å fjerne uønsket hårvekst på kroppen, og i denne artikkelen skal vi forklare litt mer om de ulike voksmetodene, om produktene man bruker og hvordan man kan gå frem for å oppnå de beste resultatene.

Hvorfor bruke voks?

Hvorfor skal man velge voks foran barberhøvelen? Fordelen ved å velge voksing fremfor barbering er mange. Ved barbering skjærer du av kun det øverste av håret, slik at hårsekken fremdeles blir liggende under huden – dermed tar det bare et par dager før håret vokser frem igjen. Resultatene fra voksing varer mye lenger siden du fjerner håret ved roten, slik at det tar lenger tid før håret vokser til igjen. Håret som kommer tilbake etter voksing føles tynnere, som gjør at du gradvis vil oppleve å ha mindre og en mer sparsom hårvekst. Etter barbering har hårene blitt skjært rett av og hårene vil dermed føles mye grovere. Du trenger ikke bekymre deg for kløe, irritasjon, inngrodde hår og utslett man vanligvis ser mye av etter barbering – siden voksen fjerner døde hudceller og andre bakterier i huden. Den blir også mykere etter voksbehandling, og resultatet blir ofte jevnere.

For å oppnå disse resultatene er det allikevel viktig at voksingen gjennomføres på riktig måte – og hvis man er usikker er det alltid lurt å oppsøke en salong for profesjonell behandling.

Før voksing (pre-wax)

Her trenger du en god skrubb/peeling, et pre-wax produkt og eventuelt pre-wax pudder.

Det er viktig å ta forhåndsregler om man skal vokse selv. Voks skal aldri brukes på solbrent eller irritert hud. Om du har tatt Isotretinoinbehandling innen de siste 6 månedene bør du vente med å vokse. Unngå også hudpleieprodukter som inneholder retinol/retinoid i 2-5 dager før du vokser. Håret bør være 0.5 – 1.5 cm langt for best resultat. Det anbefales også på det sterkeste å la de profesjonelle ta seg av brazilian waxing (intimvoksing).

Skrubb huden

Før man begynner voksingen er det viktig å forberede huden skikkelig. Dette gjøres ved å rense huden ved hjelp av en peeling innen 24t før voksing. På denne måten fjerner du døde hudceller som vil gi deg et hygienisk utgangspunkt, i tillegg til et bedre resultat da voksen får bedre grep om hårene og ikke den døde huden rundt.

Pre-Wax Gel

Smør inn et pre-wax produkt på voksområdet før voksing. En pre-wax gel vil rense og berolige huden, i tillegg til å tilføre fuktighet i dybden – slik at huden din er rustet for å tåle voksingen bedre.

Pre-Wax Pudder / Talkum

Om du sliter med å få huden helt tørr (for eksempel på varme sommerdager, på vanskelige områder eller etter dusj) kan vi anbefale å bruke et pre-wax pudder (talkum). Pudderet renser og beskytter mot at voksen fester seg i huden ved å absorbere det som er igjen av fuktighet og gjør også at voksen får bedre grep om hårene.

Påfør litt pudder for å rense og absorbere resten av fuktigheten i huden før voksing

Valg av voks

Det finnes flere typer voks og man kjøper gjerne voks etter hvilken metode du ønsker å bruke (i tillegg til hvilken hud og hårtype du har). De ulike fargene representerer ofte hvilke egenskaper voksen har.

Hot wax (stripsfri voks) skal varmes opp til en litt høyere temperatur, påføres huden i et passe tykt lag med spatel og stivne litt på huden før den rives av i en av endene uten bruk av strips.

Hot Wax benyttes uten strips

Warm wax (varmvoks) har en noe lavere temperatur og er litt mer klissete, den påføres huden i et passe tynt lag med spatel før man legger over en strips (papir/stoff) og dras av med denne. For hjemmebruk holder det å kjøpe den minste størrelsen av disse boksene (400ml).

Cold wax (kaldvoks) gjennomføres ved at du påfører voks på en strips, og så stryker stripsen med hårvekstretningen på voksområdet, for så å rive den av igjen.

Roll-on wax (rullevoks) er et godt alternativ til den tradisjonelle spatelvoksen, hvor du kan bruke en spesiell rullevoksvarmer med vokspatroner for å rulle på voksen, påføre strips og rive av igjen. Den tar litt mindre plass og er svært effektiv for voksing av større områder, og har derfor blitt en populær metode. Vi anbefaler dette for deg med normal/tørr hud – dette er ikke det beste alternativet for sensitiv hud.

Rullevoksen er svært effektiv for voksing av større områder

Sukkervoks (sugaring) er en annen type voks, som er en skånsom og effektiv voks basert på sukker. Den skal ha en lav temperatur (noen varmes bare i hånden), og voksen påføres i motsatt retning av hårveksten og fjernes i retning med hårveksten. Vil du vite mer om forskjellene mellom sugaring og voksing, kan du lese mer i denne artikkelen.

Sukkervoksen voksen påføres i motsatt retning av hårveksten og fjernes i retning med hårveksten

Under voksing

Her trenger du voks, voksvarmer, spatler og eventuelt strips (med mindre du bruker hot wax-metoden)

1. Varm voksen

Varm voksen etter hva som står i instruksjonene for din voksvarmer og vokstype. Sjekk alltid temperaturen på voksen før du begynner behandlingen. Dette gjøres ved å påføre en liten mengde voks på innsiden av håndleddet. Voksen skal være varm, men skal ikke brenne huden eller gjøre vondt under denne testen.

2. Påfør voks

Påfør voksen med en spatel (ved bruk av spatelvoks, rull den på dersom du bruker rullevoks). For best resultat bør du påføre voksen med hårvekstretningen. Dette er dog ofte spesifisert på din vokstype, så husk å lese instruksjonene. Om du bruker sukkervoks, skal voksen påføres i motsatt retning.

3. Dra av stripsen

Stryk deretter en strips over voksen med litt press. La stripsen ligge i 2-3 sekunder, før du strammer huden rundt med en hånd, og bruk den andre hånden til å (i en bestemt bevegelse) rive stripsen av og mot hårvekstretningen. Prøv å rive så tett inntil huden du får til. Dersom du benytter deg av Hot Wax (stripsfri) gjør du det samme, men river av selve voksstripen. Hvis du skal vokse et vanskelig område (for eksempel under armer), be gjerne noen om å hjelpe deg med dette.

Etter voksing

Her trenger du en god after-wax olje, krem eller gel.

Lindre og pleie huden

Når voksingen er gjennomført er det viktig å få fjernet eventuelle voksrester som ligger igjen, og ikke minst lindre og pleie huden. Vi anbefaler å ta i bruk et after wax-produkt, i form av olje, gel eller krem. Disse produktene er laget for å rense, lindre og berolige huden etter voksing. Enkelte varianter har også en kjølende effekt. After wax-produktene roer ned irritert hud, og hjelper med å holde voksområdet fritt for bakterier og puss. Dermed vil de kunne hjelpe deg å unngå inngrodde hår. After wax-produktene omtales i enkelte sammenhenger også som «post wax» produkter.

Andre tips for å ta vare på huden etter voksing:

  • Ikke bad/dusj samme dag
  • Ikke utsett voksområdet for sol de første 24 timene etter behandling
  • Ikke bruk bodylotion på et par dager.
  • Velg en bodylotion som ikke inneholder olje eller har betegnelsen «ikke-komedogen» for å sørge for at kremen ikke tetter åpne porer etter voksing.
Sørg for å pleie huden godt etter voksing for å opprettholde et godt resultat

Skulle du ha fått voksrester på noe av voksutstyret, har vi også Wax Equipment Remover for rengjøring. Det er lurt å gjøre dette før voksen har stivnet helt – jo før, jo bedre!

Gratulerer, nå kan du nyte glatt og hårfri hud i mange uker! Har du spørsmål er det bare å ta kontakt med oss på e-post eller telefon – vi er her for å hjelpe deg! 🙂

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com